Przedszkole Samorządowe nr 7 w Piotrkowie Trybunalskim

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 12.05.2025
ŚNIADANIE
Chleb krajan/słonecznikowy z masłem sałata. pomidor malinowy ,kiełki .szczypior ,ogórek
kiszony ,pasta ze słonecznika z pomidorami .szynka delikatesowa z kurcząt .pasztet z soczewicy,
zacierka na mleku, herbata miętowo –owocowa
II ŚNIADANIE OWOCE SEZONOWE
OBIAD
Zarzutka z kiszonej kapusty gotowana na mięsie wędzonym,”Prażoki ”ziemniaczane z okrasą z
kiełbaski i cebulki .Ryż z jabłkiem i koglem - moglem na słodko posypane cukrem trzcinowym kompot
z agrestu i truskawek.
PODWIECZOREK
Pizza z szynką ,pieczarkami i serem “Cheddar” (wyrób kuchni ) pieczona w piecu z
sosem pomidorowym bazylią i oregano ,herbatka wieloowocowa.
WTOREK 13.05.2025
ŚNIADANIE
Bułka kajzerka/chleb żytni z masłem ,sałata ,pomidor ,ogórek konserwowy ,rzodkiewka
papryka żółta, pasta warzywna w pomidorach, ”Krakowska “sucha ,pasztet krojony wieprzowy ,musli
z owocami na mleku ,herbatka ziołowo-truskawkowa z miodem.
II ŚNIADANIE OWOCE do wyboru
OBIAD
Zupa krem pieczarkowy na wywarze z jarzyn zabielana śmietaną wegańską z
grzankami .Sznycel drobiowy z delikatną przyprawą zapiekany w piecu ,puree ziemniaczane ,surówka
z kalarepy i marchwi ,kompot z czerwonych owoców.
PODWIECZOREK
Jabłecznik własnego wypieku z cukrem pudrem, koktajl bananowo - truskawkowy.
ŚRODA 14.05.2025
ŚNIADANIE
Chlebek razowy/żytni z masłem sałata warzywa świeże ,ser mozzarella kulka ,szynka
“słowiańska” z indyka ,pasta z jajek z dodatkiem szczypiorku, płatki mleczno- czekoladowe z mlekiem
herbatka z rumiankiem i pomarańczą.
I ŚNIADANIE OWOCE do wyboru
OBIAD
Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze z drobiu z włoszczyzną oraz natką pietruszki.
Gulasz wieprzowy z dodatkiem ziół, kluski śląskie ( wyrób kuchni) ogórek małosolny ,kompot
wieloowocowy.
PODWIECZOREK
DESEREK z kaszy manny z borówką oraz polewą ze świeżych truskawek ,chrupki
“Zakręcane” woda z sokiem do picia.
CZWARTEK 15.05.2025
ŚNIADANIE
Bułka angielka z masłem sałata lodowa warzywa świeże ,twarożek z rzodkiewką i
szczypiorem, szynka schab “Bacy” z przyprawami, pieczeń” pizza”, dżem brzoskwiniowy ,kawa
zbożowa naturalna ,herbata z cytryna i miętą
II ŚNIADANIE OWOCE SEZONOWE
OBIAD
Zupa z czerwonej soczewicy na wywarze z mięsa mieszanego z zieleniną.”Cannelloni” z sosem
pomidorowym i serem ‘Cheddar ”oraz beszamelem zapiekany w piecu ,kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK
Jajecznica na maśle z zieloną cebulką ,pieczywo pszenne/chleb
słonecznikowy ,pomidor koktajlowy ,ogórek świeży słupki ,herbatka z owoców tropikalnych.
PIĄTEK 16.05.2025
ŚNIADANIE
Kanapeczki z pieczywa mieszanego i razowego z masełkiem sałata, pomidor ,ogórek
konserwowy, papryka czerwona, szczypior ,rzodkiewka kiełbaska sucha “Jałowcowa” paprykarz z
pomidorami i kaszy jaglaną, herbata “owocowy sad ”,płatki ryżowe na mleku słodzona miodem.
OBIAD
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami oraz okrasą z boczku i cebulki .Pampuchy robione
tradycyjnie na parze z polewa jogurtowo – owocową (wyrób kuchni) kompot porzeczkowy
.
PODWIECZOREK
Baton kids “Flips truskawkowy ,sok 100% “Dekada ”jabłko -marchew.
PrevNext