PONIEDZIAŁEK 03.10.2025
ŚNIADANIE
Kaszka kukurydziana na mleku 3.2%,bułka paryska/chleb wiejski z masłem ekstra ,sałata
rzymska. ogórek kiszony. pomidor daktylowy, twarożek z papryką zieloną posypane nasionami
słonecznika ,szynka drobiowa z indyka “Indykpol” ser żółty “Rydzki Edam” ,herbata z imbirem i
cytryna
. TALERZ OWOCÓW banan ,jabłko, mandarynka
OBIAD
Domowa zalewajka na zakwasie żytnim z ziemniakami okrasą z kiełbaski i cebulki z dodatkiem
kwaśnej śmietany.” Buchty” czyli kluski na parze (wyrób kuchni) na słodko z polewą owocową na bazie
jogurtu greckiego ,kompot z owoców mieszanych.
PODWIECZOREK
FRANKFURTERKI na ciepło ,pieczywo pszenne /razowe z masłem osełka .mix warzyw
do wyboru ,herbata “Rooibos” z cytryną i miętą
WTOREK 04.10.2025
ŚNIADANIE
Makaron zacierka na mleku pasteryzowanym słodzony brązowym cukrem ,chleb z
ziarnami /bułka kajzerka z masłem osełka, pasta z awokado z jajkiem i czerwoną cebulką ,polędwica”
Wiejska Sadecka ”,dżem niskosłodzony truskawkowy, herbata ziołowa z melisa i gruszką
TALERZ
OWOCÓW śliwka, banan, nektarynka
OBIAD
Zupa “Minestrone” z ziemniakami na bazie warzyw z koperkiem i natka pietruszki .Strogonow
drobiowy z pieczarkami i papryką ,kasza gotowana bulgur, surówka z kapusty włoskiej kukurydzy, pora
z sosem ogrodowym sałatkowym, kompot z wiśni.
PODWIECZOREK
PANNA COTTA -mini deserek z frużeliną z malin ,biszkopty “Andante ”ciepła woda z
cytryną.
ŚRODA 05.10.2025
ŚNIADANIE
Kakao “Puchatek ”na mleku 3,2% chleb staropolski żytni/słonecznikowy z masłem
śmietankowym ,liść sałaty ,półmisek sałatki ze świeżych warzyw ze szczypiorem, szynka delikatesowa
z kurczaka ,pasztet domowy z żurawiną i rozmarynem ,herbata czarna z sokiem z truskawek i liściem
cytryny. TALERZ OWOCÓW banan, winogrono ,jabłko
OBIAD
Pomidorówka” z pieczonych pomidorów na wywarze wołowym z natka pietruszki ,makaron
“Kids dla dzieci “Literki”. Kotlet mielony inaczej z siekaną kapustą i marchwią obtoczony w panierce
kukurydzianej z dodatkiem ziół smażony tradycyjnie na patelni, puree ziemniaczane ,surówka
wielowarzywna ,kompot z jabłek z gożdżikami.
PODWIECZOREK
Placek drożdżowy (wypiek kuchni) ze śliwką i kruszonką z dodatkiem mąki orkiszowej
kisiel cytrynowy do picia.
CZWARTEK 06.10.2025
ŚNIADANIE
Płatki ryżowe na mleku sojowym, pieczywo mieszane żytnie/pszenne z masłem ekstra
82% talerz świeżych warzyw do wyboru, kiełbaska “Szynkowa” serek śmietankowy z tartą rzodkiewką
oraz zieloną cebulką do smarowania, miód wielokwiatowy nektarowy ,herbata owocowa “Happy
Kids” TALERZ OWOCOW jabłko, melon ,banan
OBIAD
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami na wieprzowinie z dodatkiem wędzonego boczku z
kminkiem i czarnym pieprzem, Toskańskie naleśniki na słono z mięsem mielonym
kręconym( gotowanym),cebulką i świeżymi ziołami zapiekane w piecu ,kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK
FRANCUSKIE tosty z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem/cukrem pudrem ,napar
herbaciany z owoców czerwonych z liściem cytryny.
PIĄTEK 07.10.2025
ŚNIADANIE
Owsianka na mleku 2% z żurawiną, borówką, jagodami goji ,pieczywo razowe/bułka
wyborowa dziabana ,masło osełka ,liść sałaty rzymskiej, ogórek świeży ,papryka mix
kolorowa .kiełki słonecznika ,pomidor żółty, szynka ‘Wiejska” wędzona ,jajko gotowane ćwiartki z
sosem śmietanowo - majonezowym ze szczypiorem ,herbata rumiankowa. TALERZ OWOCÓW
banan, winogrono, jabłko
OBIAD
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami i majerankiem na wywarze z warzyw i ćwiartek
kurczaka “Kugiel” - placek ziemniaczany z kiełbaską cienką ,tarta cebulką oraz przyprawami, ogórek
kiszony ,kwaśna śmietanka ,kompot z agrestu i truskawek.
PODWIECZOREK
“
Lazania” z chleba tostowego, koglem - moglem z jajek z szynka “Kanapkową”
zielona cebulką oraz tartym żółtym serem, sos pomidorowy z bazylią i oregano ,herbata owocowa
niskosłodzona
ŚNIADANIE
Kaszka kukurydziana na mleku 3.2%,bułka paryska/chleb wiejski z masłem ekstra ,sałata
rzymska. ogórek kiszony. pomidor daktylowy, twarożek z papryką zieloną posypane nasionami
słonecznika ,szynka drobiowa z indyka “Indykpol” ser żółty “Rydzki Edam” ,herbata z imbirem i
cytryna
. TALERZ OWOCÓW banan ,jabłko, mandarynka
OBIAD
Domowa zalewajka na zakwasie żytnim z ziemniakami okrasą z kiełbaski i cebulki z dodatkiem
kwaśnej śmietany.” Buchty” czyli kluski na parze (wyrób kuchni) na słodko z polewą owocową na bazie
jogurtu greckiego ,kompot z owoców mieszanych.
PODWIECZOREK
FRANKFURTERKI na ciepło ,pieczywo pszenne /razowe z masłem osełka .mix warzyw
do wyboru ,herbata “Rooibos” z cytryną i miętą
WTOREK 04.10.2025
ŚNIADANIE
Makaron zacierka na mleku pasteryzowanym słodzony brązowym cukrem ,chleb z
ziarnami /bułka kajzerka z masłem osełka, pasta z awokado z jajkiem i czerwoną cebulką ,polędwica”
Wiejska Sadecka ”,dżem niskosłodzony truskawkowy, herbata ziołowa z melisa i gruszką
TALERZ
OWOCÓW śliwka, banan, nektarynka
OBIAD
Zupa “Minestrone” z ziemniakami na bazie warzyw z koperkiem i natka pietruszki .Strogonow
drobiowy z pieczarkami i papryką ,kasza gotowana bulgur, surówka z kapusty włoskiej kukurydzy, pora
z sosem ogrodowym sałatkowym, kompot z wiśni.
PODWIECZOREK
PANNA COTTA -mini deserek z frużeliną z malin ,biszkopty “Andante ”ciepła woda z
cytryną.
ŚRODA 05.10.2025
ŚNIADANIE
Kakao “Puchatek ”na mleku 3,2% chleb staropolski żytni/słonecznikowy z masłem
śmietankowym ,liść sałaty ,półmisek sałatki ze świeżych warzyw ze szczypiorem, szynka delikatesowa
z kurczaka ,pasztet domowy z żurawiną i rozmarynem ,herbata czarna z sokiem z truskawek i liściem
cytryny. TALERZ OWOCÓW banan, winogrono ,jabłko
OBIAD
Pomidorówka” z pieczonych pomidorów na wywarze wołowym z natka pietruszki ,makaron
“Kids dla dzieci “Literki”. Kotlet mielony inaczej z siekaną kapustą i marchwią obtoczony w panierce
kukurydzianej z dodatkiem ziół smażony tradycyjnie na patelni, puree ziemniaczane ,surówka
wielowarzywna ,kompot z jabłek z gożdżikami.
PODWIECZOREK
Placek drożdżowy (wypiek kuchni) ze śliwką i kruszonką z dodatkiem mąki orkiszowej
kisiel cytrynowy do picia.
CZWARTEK 06.10.2025
ŚNIADANIE
Płatki ryżowe na mleku sojowym, pieczywo mieszane żytnie/pszenne z masłem ekstra
82% talerz świeżych warzyw do wyboru, kiełbaska “Szynkowa” serek śmietankowy z tartą rzodkiewką
oraz zieloną cebulką do smarowania, miód wielokwiatowy nektarowy ,herbata owocowa “Happy
Kids” TALERZ OWOCOW jabłko, melon ,banan
OBIAD
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami na wieprzowinie z dodatkiem wędzonego boczku z
kminkiem i czarnym pieprzem, Toskańskie naleśniki na słono z mięsem mielonym
kręconym( gotowanym),cebulką i świeżymi ziołami zapiekane w piecu ,kompot wieloowocowy.
PODWIECZOREK
FRANCUSKIE tosty z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem/cukrem pudrem ,napar
herbaciany z owoców czerwonych z liściem cytryny.
PIĄTEK 07.10.2025
ŚNIADANIE
Owsianka na mleku 2% z żurawiną, borówką, jagodami goji ,pieczywo razowe/bułka
wyborowa dziabana ,masło osełka ,liść sałaty rzymskiej, ogórek świeży ,papryka mix
kolorowa .kiełki słonecznika ,pomidor żółty, szynka ‘Wiejska” wędzona ,jajko gotowane ćwiartki z
sosem śmietanowo - majonezowym ze szczypiorem ,herbata rumiankowa. TALERZ OWOCÓW
banan, winogrono, jabłko
OBIAD
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami i majerankiem na wywarze z warzyw i ćwiartek
kurczaka “Kugiel” - placek ziemniaczany z kiełbaską cienką ,tarta cebulką oraz przyprawami, ogórek
kiszony ,kwaśna śmietanka ,kompot z agrestu i truskawek.
PODWIECZOREK
“
Lazania” z chleba tostowego, koglem - moglem z jajek z szynka “Kanapkową”
zielona cebulką oraz tartym żółtym serem, sos pomidorowy z bazylią i oregano ,herbata owocowa
niskosłodzona