Przedszkole Samorządowe nr 7 w Piotrkowie Trybunalskim

Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 08.09.2025
ŚNIADANIE
Chleb królewski z ziarnem / pszenny z masłem ekstra, sałata rzymska, pomidor malinowy,
ogórek konserwowy ,kiełki rzodkiewki, papryka żółta ,szynka prasowana wieprzowa ,pasztet chłopski
z kruszonką formowany, serek topiony kremowy “Mlekovita, płatki czekoladowe kulki z mlekiem
“Sante”,herbata wieloowocowa z rumiankiem.
10:00 przekąska owocowa - banan jabłko
OBIAD
Grochówka z żółtego łupanego grochu na wędzonych żeberkach z ziemniakami i majerankiem.
Puszyste placuszki z jabłkami na maślance z cukrem pudrem ,kompot z czerwonych owoców.
PODWIECZOREK
“Szakszuka” czyli jajecznica z pomidorami ,kminkiem oraz szczypiorem ,z dodatkiem
czosnku ,pieczywo mieszane z masłem ,herbata “Lipton” z cytryną i miodem.
WTOREK 09.09.2025
ŚNIADANIE
Bułka wrocławska /chleb razowy z masłem 82%,liść sałaty ,rzodkiewka, pomidor, ogórek
kiszony ćwiartki ,mozzarella kulki ,polędwica z indyka z czarnuszką ,kiełbaska “Krakowska” sucha
kaszka jaglana na mleku ,herbata z owoców egzotycznych.
10:00 przekąska owocowa - mandarynka,
jabłko
OBIAD
Kapuśniak z młodej kapusty na wywarze z drobiu z ziemniakami i zieleniną .Leczo warzywne z
kiełbaską i cukinią ,ryż paraboliczny na parze ,kompot niskosłodzony.
PODWIECZOREK
Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką (wypiek kuchni) kawa “Inka” słodzona
miodem ,herbatka owocowa.
ŚRODA 10.09.2025
ŚNIADANIE
Chleb wiejski żytni z nasionami “chia” oraz pszenny z masłem ekstra ,mix sałat ,kiełki,
tarta rzodkiewka ,pomidor malinowy ,ogórek świeży ,papryka czerwona ,zielona cebulka, szynka
wędzona naturalnie, ser żółty salami w plastrach, dżem truskawkowy niskosłodzony ,kakao naturalne
herbata czarna z sokiem z malin ,gożdżikami i miętą.
10:00 przekąska owocowo- warzywna
OBIAD
Zupa pomidorowa na rosole z ryżem i natką pietruszki. Świeżonka “Staropolska” z mięsa
wieprzowego od szynki z cebulką ,ziemniaki gotowane w całości ,ogórek kiszony ,kompot z wiśni i
mirabelek.
PODWIECZOREK
Pudding budyniowy z musem z jagód ,wafle ryżowe naturalne ,herbatka miętowa.
CZWARTEK 11.09.2025
ŚNIADANIE
Bułka angielka pszenna/chleb słonecznikowy z masłem 82% liść sałaty masłowej, papryka
kolorowa ,ogórek świeży ,jajko gotowane na twardo z majonezem i szczypiorem ,paprykarz warzywny
,szynka delikatesowa z kurcząt ,zacierka na mleku słodzona cukrem trzcinowym ,herbata tropikalna.
10:00 przekąska owocowa – banan ,jabłko ,gruszka.
OBIAD
Zupa ze świeżej brukselki z ziemniakami i koperkiem na mięsie indyczym. Pyzy z mięsem
(wyrób kuchni) z okrasą z boczku i cebulki, surówka z marchewki i ogórków po koreańsku, kompot
jabłko - wiśnia.
PODWIECZOREK
Kanapeczki w wersji na słodko do wyboru twarożek z brzoskwinią,”Nutella ”miód
naturalny, dżem niskosłodzony ,bawarka
PIĄTEK 12.09.2025
ŚNIADANIE
Chleb domowy pszenny /orkiszowy z masłem 82% mix sałat ,ogórek małosolny ,papryka
zielona ,pomidor ,szczypiorek ,szynka konserwowa “Sokołów ”smalczyk z fasoli z cebulką i jabłkiem
“Lovege ”pasztet mięsny krojony ,kaszka mleczno - ryżowa na mleku ,herbata zielona z sokiem z
malin.
10:00 przekąska owocowa – banan ,jabłko,
OBIAD
Zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru, mleczka kokosowego i soku z cytryny podawany z
grzankami”. Fish and Chips ”polędwiczki z morszczuka z tymiankiem w panierce sezamowej oraz
frytki karbowane z solą morską wszystko zapiekane w piecu ,surówka z pora ,jabłka ,ogórka
prażonym słonecznikiem z dodatkiem sosu’ vinegrette” kompot z jabłek.
PODWIECZOREK
Mus jabłkowy 100% “ w kubeczku, POP’N CHRUP snacki popcornowe ,woda z
pomarańczą i liściem cytryny.
PrevNext