
PONIEDZIAŁEK 21.07.2025
ŚNIADANI
Kasza manna na mleku, chleb “wiejski’ na zakwasie z masłem ,polędwica z indyka ,pasztet
krojony “Wyśmienity ”ogórek kwaszony ,pomidor, sałata rzymska ,herbata żurawinowa z liściem
cytryny.
OWOCOWY TALERZ banan , winogron
OBIAD
Krupnik z kaszą mieszaną z ziemniakami na drobiu z natką pietruszki .Makaron muszelki
pełnoziarnisty na słodko z serem twarogowym z dodatkiem musu z owoców leśnych na jogurcie
greckim , kompot z owoców mieszanych.
PODWIECZOREK
Kanapka z pasta z szynki i szczypiorku ,pomidorki koktajlowe ,ogórek świeży słupki
papryka żółta , herbata lipowo - malinowa.
WTOREK 22.07.2025
ŚNIADANIE
Naturalna kawa zbożowa na mleku słodzona miodem , chlebek razowy z ziarnem/pszenny
z masłem liść sałaty ogórek świeży ,rzodkiewka, kiełki, pomidor , szynka “Zrazowa” pasta jajeczna ze
szczypiorem z dodatkiem majonezu, powidła śliwkowe , herbata czarna z pomarańczą. PRZEKĄSKA W
POSTACI OWOCÓW
OBIAD
Barszcz czerwony na rosole z włoszczyzną oraz makaronem pszenno - jaglanym. Gyros z
mięska drobiowego (filet)z przyprawami, ziemniaki zapiekane w piecu, surówka “Colesław” ,kompot
niskosłodzony.
PODWIECZOREK
Puszysty placek drożdżowy z kruszonką wypiek własny, kisiel pomarańczowy do
picia.
ŚRODA 23.07.2025
ŚNIADANIE
Płatki ryżowe na mleku słodzone miodem, chleb włoski i wieloziarnisty z masłem ekstra
mix sałat ogórek zielony, roszponka, papryka żółta szynka “Sołtysa ”pasta ze słonecznikiem z
pomidorami konfitura z pomarańczy i żurawiny ,herbata zielona z sokiem jeżynowym.
MIX OWOCOWO - WARZYWNY
OBIAD
Zupa jarzynowa na wywarze z mięsa mieszanego z ziemniakami i zieleniną .Gołąbki z mięsem
mielonym zawijane w liść kapusty białej z sosem pomidorowym, ziemniaki całe gotowane, kompot z
wiśni i aronii
PODWIECZOREK
Koktajl bananowo - borówkowy na bazie jogurtu naturalnego i kefiru, krążki
waflowe o smaku malinowym ,woda z cytryną i miętą.
CZWARTEK 24.07.2025
ŚNIADANIE
Bułka wyborna/chleb słonecznikowy z masłem 82%,liść sałaty masłowej, ogórek
małosolny ,kiełki, papryka zielona, szynka konserwowa “Sokołów” paprykarz z kaszą jaglaną i
pomidorami ,pasztet wieprzowy, kawa zbożowa ,herbata zielona z sokiem z truskawek.
OBIAD
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze indyczym z jarzyna i koperkiem. Kotlet szwajcarski
“Cordon bleu” smażony tradycyjnie na oliwie z oliwek ,ziemniaki gotowane, kapusta młoda
zasmażana z koperkiem, kompot wieloowocowy.
.
PODWIECZOREK
BATON CRUNCHY z żurawiną i maliną polany polewą waniliową , budyń czekoladowy
do picia.
PIĄTEK 25.07.2025
ŚNIADANIE
Angielka/chleb żytni z masłem ekstra , warzywa świeże szynka “Szlachecka” smalczyk
wegański z boczniakiem ,ser żółty” Mlekovita’ plastry , sałatka jarzynowa z jajkiem i majonezem ,
płatki owsiane na mleku słodzone miodem , herbata czarna z sokiem z pomarańczy .
OBIAD
Grochówka z żółtego łupanego grochu na żeberkach wędzonych z kiełbaską i ziemniakami oraz
majerankiem. Parowańce ( wyrób kuchni) na słodko z konfiturą truskawkową lub jagodową, herbata
“Saga” z limonką.
PODWIECZOREK
Zdrowe kolorowe kanapki z chlebka mieszanego z masłem ekstra, kiełbaska sucha
“Żywiecka” ser biały z rzodkiewka i szczypiorem ,pasztet z indyka ,warzywa do wyboru, herbata
owocowa, kakao naturalne.
ŚNIADANI
Kasza manna na mleku, chleb “wiejski’ na zakwasie z masłem ,polędwica z indyka ,pasztet
krojony “Wyśmienity ”ogórek kwaszony ,pomidor, sałata rzymska ,herbata żurawinowa z liściem
cytryny.
OWOCOWY TALERZ banan , winogron
OBIAD
Krupnik z kaszą mieszaną z ziemniakami na drobiu z natką pietruszki .Makaron muszelki
pełnoziarnisty na słodko z serem twarogowym z dodatkiem musu z owoców leśnych na jogurcie
greckim , kompot z owoców mieszanych.
PODWIECZOREK
Kanapka z pasta z szynki i szczypiorku ,pomidorki koktajlowe ,ogórek świeży słupki
papryka żółta , herbata lipowo - malinowa.
WTOREK 22.07.2025
ŚNIADANIE
Naturalna kawa zbożowa na mleku słodzona miodem , chlebek razowy z ziarnem/pszenny
z masłem liść sałaty ogórek świeży ,rzodkiewka, kiełki, pomidor , szynka “Zrazowa” pasta jajeczna ze
szczypiorem z dodatkiem majonezu, powidła śliwkowe , herbata czarna z pomarańczą. PRZEKĄSKA W
POSTACI OWOCÓW
OBIAD
Barszcz czerwony na rosole z włoszczyzną oraz makaronem pszenno - jaglanym. Gyros z
mięska drobiowego (filet)z przyprawami, ziemniaki zapiekane w piecu, surówka “Colesław” ,kompot
niskosłodzony.
PODWIECZOREK
Puszysty placek drożdżowy z kruszonką wypiek własny, kisiel pomarańczowy do
picia.
ŚRODA 23.07.2025
ŚNIADANIE
Płatki ryżowe na mleku słodzone miodem, chleb włoski i wieloziarnisty z masłem ekstra
mix sałat ogórek zielony, roszponka, papryka żółta szynka “Sołtysa ”pasta ze słonecznikiem z
pomidorami konfitura z pomarańczy i żurawiny ,herbata zielona z sokiem jeżynowym.
MIX OWOCOWO - WARZYWNY
OBIAD
Zupa jarzynowa na wywarze z mięsa mieszanego z ziemniakami i zieleniną .Gołąbki z mięsem
mielonym zawijane w liść kapusty białej z sosem pomidorowym, ziemniaki całe gotowane, kompot z
wiśni i aronii
PODWIECZOREK
Koktajl bananowo - borówkowy na bazie jogurtu naturalnego i kefiru, krążki
waflowe o smaku malinowym ,woda z cytryną i miętą.
CZWARTEK 24.07.2025
ŚNIADANIE
Bułka wyborna/chleb słonecznikowy z masłem 82%,liść sałaty masłowej, ogórek
małosolny ,kiełki, papryka zielona, szynka konserwowa “Sokołów” paprykarz z kaszą jaglaną i
pomidorami ,pasztet wieprzowy, kawa zbożowa ,herbata zielona z sokiem z truskawek.
OBIAD
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze indyczym z jarzyna i koperkiem. Kotlet szwajcarski
“Cordon bleu” smażony tradycyjnie na oliwie z oliwek ,ziemniaki gotowane, kapusta młoda
zasmażana z koperkiem, kompot wieloowocowy.
.
PODWIECZOREK
BATON CRUNCHY z żurawiną i maliną polany polewą waniliową , budyń czekoladowy
do picia.
PIĄTEK 25.07.2025
ŚNIADANIE
Angielka/chleb żytni z masłem ekstra , warzywa świeże szynka “Szlachecka” smalczyk
wegański z boczniakiem ,ser żółty” Mlekovita’ plastry , sałatka jarzynowa z jajkiem i majonezem ,
płatki owsiane na mleku słodzone miodem , herbata czarna z sokiem z pomarańczy .
OBIAD
Grochówka z żółtego łupanego grochu na żeberkach wędzonych z kiełbaską i ziemniakami oraz
majerankiem. Parowańce ( wyrób kuchni) na słodko z konfiturą truskawkową lub jagodową, herbata
“Saga” z limonką.
PODWIECZOREK
Zdrowe kolorowe kanapki z chlebka mieszanego z masłem ekstra, kiełbaska sucha
“Żywiecka” ser biały z rzodkiewka i szczypiorem ,pasztet z indyka ,warzywa do wyboru, herbata
owocowa, kakao naturalne.